2014-06-08 12:54:24• hírek • Szatmár.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Károly: Tisztelt Renáta, az udavunkat szereném füvesíteni, de nem tudom eldönteni, hogy gyeptéglát használjak vagy fűmagot vessek. Kérem segítsen a döntésben. Köszönöm!

Portik Renáta: Üdvözlöm! Ha kis felületről van szó (kb. 200 nm alatt) és ha anyagilag is megfelel Önnek, akkor gyeptéglát tegyen. Ha nagyobb felületről van szó, fűmag elszórásával füvesítsen, ami lényegesen olcsóbb.
Mindkét esetben jól előkészített talajra van szükség! Előnyök: kis területeten „egyből" szép, zöld füvet fog látni, míg a fűmag vetése után 2-3 hét kell elteljen, hogy zöldülő udvara legyen. Ne feledkezzen meg az öntözésről, amit biztosítania kell mindkét esetben! Minden pénztárca-függő, semmi egyéb.
Portik Renata


Tom: Tisztel Doktor úr! Háziorvost szeretnék cserélni, mivel más városba költöztem. Mi a teednő ebben az esetben? Köszönöm válaszát!

Dr. Láng László: Egyszerűen csak  be kell jelentkeznie egy ön által választott új háziorvosnál, ott kitölt egy átjelentkezési kérvényt és mellékel egy munkahelyi igazolást.
Tisztelettel
Dr. Láng László


Kinga: Kedves Enikő! Mennyiben befolyásolja egy gyermek fejlődését az, ha két nyelven beszélünk hozzá (magyar és román)? Lehet-e ennek valami negatív következménye?

Lado Enikő: Kedves Kinga! Gyermeke általános fejlődését nem befolyásolja negatívan, ha két nyelven beszélnek hozzá, viszont a beszéde fejlődését késleltetheti,  nyelvi zavart okozhat,  ezért azt javaslom, hogy főleg az anyanyelven beszéljenek vele többet és ha azt már elég jól beszéli, akkor lehet a másik nyelven is intezívebben beszélni vele.
Lado Eniko


Zitus: Kedves Bernadett, ha két éves kisfiam még csak szavakat mond, az természetes vagy aggódnom kellene?

Kovács Bernadett: Kedves Zitus! A babák általában az első évükben a könnyen ejthető hangokat, második születésnapjukig szavakat tanulnak és a harmadik életév a mondatfejlődés időszaka. Javaslom legyen türelmes és adjon még időt a gyereknek. Ha a probléma fennáll 3 éves kora után is, akkor javaslom forduljanak szakemberhez.
Tisztelettel, Kovács Bernadett - gyógypedagógus


István: Kedves Csilla! Virágzik a szőlő és aktuális lenne a permetezés. A termés kötődés szempontjábol káros lehet ha most motoros permetezövel permetezek? Igaz az hogy a fürtmoly virágzáskor károsítja a fürtöket? Köszönöm a válaszát

Serli Csilla: Tisztelt István! Nem ajánlatos motoros permetezőt használni virágzáskor. A szőlőmolyok lárvát (hernyók) a szőlő virágába, illeteve a szőlőbogyóba ragják be  magukat.
S. Cs.


Emese: Kedves Tímea! A bulgár tengerpartra mennénk a családdal, ám visszatart az a sok mendemonda, mely szerint átverik a turistákat és nem olyan a kiszolgálás, mint amilyennek reklámozzák. Mennyi igazságalapja van ezeknek?

Tóth Tímea: Kedves Emese! Nyugodt szivvel ajánlom Bulgáriát, mert egy megbizható utazási irodán keresztük foglalva illetve a hasznos tudnivalókkal "felvértezve", garantáltan jól fogják érezni magukat.
Bulgáriában érdemes minimum 3*+ / 4*-os szállodát választani, hogy az európai standardoknak is megfelelő minőségű szolgáltatásokat kapjanak. Ajánlom továbbá az all inclusive ellátást.
Ár/érték arányban mindenképp jó választásnak tartom Bulgáriát, a tengerpartja is kitűnő és a fakultativ programok tekintetében sincs hiány. Napsütéses üdülést kivánok! :)

Üdvözlettel,
Timea - Solarex Tours

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: